Mazurek z ajerkoniakiem

Przepis ten znalazłam na stronie mojewypieki.com jako mazurek i tak przygotowałam go na Wielkanoc, natomiast wydaje mi się, że może być to ciasto na każdą inną okazję. Jest nie za duże, niezbyt słodkie, lekkie i przede wszystkim pyszne :-). Można je przygotować na spotkanie rodzinne, z przyjaciółmi czy ot tak na weekend. W oryginalne pod żelką ajerkoniakową była czarna porzeczka, za którą ja osobiście nie przepadam, dlatego zastąpiłam ją jagodami – pasują tu idealnie :-).

Składniki na kruche ciasto::

- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 żółtko

Składniki na żelkę ajerkoniakową::

- pół szklanki śmietany kremówki 30%
- pół szklanki ajerkoniaku
- 13,5 g żelatyny w proszku

A poza tym::

- kilka łyżek dżemu jagodowego
- 1 białko
- 50 g drobnego cukru do wypieków

Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm (lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200°C.

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce/melakserze i zagnieść/zmiksować. Ciastem wylepić formę do 2/3 jej długości, ukształtować też wałeczki i przykleić do zewnętrznej części ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Ostudzić.

Żelatynę zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia) i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie wolno doprowadzić do wrzenia! – żelatyna straci wtedy swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika.

W oddzielnym garnuszku podgrzać kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika i wlać do rozpuszczonej żelatyny, dodać ajerkoniak i wymieszać. Odstawić na kilka-kilkanaście minut, aż żelka stężeje.

Kruche ciasto posmarować dżemem jagodowym i wylać na niego tężejącą żelkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przygotować beziki – białko ubić na sztywno, pod koniec dodawać małymi porcjami cukier, dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do szprycy i na większej blaszce wyłożonej papierem uformować beziki. Wstawić do nagrzanego do 140°C piekarnika (termoobieg) i piec do wysuszenia bezików – ok. 30-40 minut. Przed podaniem udekorować nimi ciasto. Smacznego :-).

Ten wpis został opublikowany w kategorii CIASTA, DESERY i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>