Bułeczki szpinakowe

Ostatnio odkryłam, że mam w zamrażarce sporą ilość szpinaku, którą wypadałoby jakoś przed kolejnym sezonem warzywnym wykorzystać. A że szukałam też pomysłu na nowy chleb albo bułki, to decyzja została szybko podjęta. I tak powstały zielone bułeczki! Wg mnie szpinaku tutaj za bardzo nie czuć, choć dodaje wypiekom charakteru ;-).

Składniki na szpinakowy „farsz”:

- 200 g świeżego/mrożonego szpinaku
- 4 łyżki śmietany 12%
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz

Składniki na ciasto:

- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 320 ml wody
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Mrożony szpinak wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu przez ok. 10 minut aż się rozmrozi. Dodać zmiażdżony czosnek, śmietanę, miód, gałkę, sól i pieprz. Wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować blenderem.

Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól i wodę. Wyrobić mikserem. Dodać pulpę szpinakową i ponownie dokładnie zmiksować. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Z ciasta uformować 8 bułek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie zostawić na 0,5 – 1 godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 200°.

Blachę wstawić do piekarnika i piec w 200° przez 10 minut, a następnie w 180° przez 15 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. Smacznego :-).

Ten wpis został opublikowany w kategorii BUŁKI i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Bułeczki szpinakowe

  1. ~JM pisze:

    też takie dziś zrobiłam, pyszne, polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>