Kotlety sojowe

Wreszcie pojawiły się zapowiadane kotleciki sojowe :-). Typowe, z prostych składników, łatwe i szybkie w przygotowaniu – najlepsze :-).

Składniki:

- 200 g suchych ziaren soi
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- trochę świeżej/mrożonej pietruszki
- sól, pieprz
- pół łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej (lub dowolnej innej)

Wykonanie:

Wieczór wcześniej soję zalać większą ilością wody i odstawić na noc do namoczenia. Rano zlać resztę wody i opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka, zalać nową wodą i gotować przez ok. 2 godziny. Po tym czasie odcedzić. Przerzucić ziarna do miski.

Cebulę zeszklić na patelni razem z czosnkiem. Dodać do soi razem z przyprawami i pietruszką. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jajko i mąkę, wymieszać dokładnie łyżką.

Z masy formować kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Smacznego! :-).

Ten wpis został opublikowany w kategorii DANIA GŁÓWNE i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>