Pasztet sojowy z suszonymi pomidorami

W mojej kuchni jest bardzo dużo ciecierzycy, ale o soi jakoś zapominam. Wczoraj jednak kupiłam jej prawie pół kilograma i postanowiłam, że z połowy spróbuję zrobić pasztet, a z reszty kotlety sojowe, o których zapomniałam, że je uwielbiam :-). Przemyciłam tu trochę zdrowych dodatków, a także moje ukochane suszone pomidory. Polecam! :-).

Składniki:

- 200 g suchych ziaren soi
- 1 większa marchewka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- pół słoiczka suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- ok. 1 łyżka mieszanki przypraw: bazylia + oregano + tymianek
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Wieczór wcześniej soję zalać większą ilością wody i odstawić na noc do namoczenia. Rano zlać resztę wody i opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka, zalać nową wodą i gotować przez ok. 2 godziny. Po tym czasie odcedzić.

Pod koniec gotowania soi w oddzielnym garnku ugotować (ok. 15-20 minut) marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.

Do większej miski wsypać ugotowaną soję, dodać marchewkę, cebulę, płatki owsiane i przyprawy. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wtedy dodać suszone pomidory, łyżkę oleju, mąkę i jajko. Wymieszać dokładnie łyżką.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Keksówkę o wymiarach 30 x 11 x 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45-50 minut. Ostudzić przed pokrojeniem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii DODATKI, ŚNIADANIA i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>