Roślinne mleko i twarożek

Dzisiaj na blogu dość nietypowo, bo baaardzo wegańsko. I nie żebym zmieniała jakoś drastycznie swoją dietę, po prostu stwierdziłam, że mleka roślinnego warto spróbować. Może nie do picia jako takiego (nawet zwykłego mleka od tak nie trącam), ale np. do gotowania płatków, jaglanek. To według mnie świetny sposób na dostarczenie sobie dodatkowych witamin i minerałów. Okazuje się, że zrobienie własnego mleka roślinnego jest banalnie proste, a przecież kupowane w sklepie są nie dość że bardzo drogie, to jeszcze z mnóstwem sztucznych dodatków. Ja koniecznie muszę spróbować mleka migdałowego! :-).
A pomysł na „twarożek” znalazłam na stronie littlehungrylady.pl. Robi się go z pulpy pozostałej po mleku, w której także jest mnóstwo dobrych składników odżywczych. Smak jest dość specyficzny i mi twarożku nie przypomina, ale smakuje dobrze. Zachęcam do spróbowania :-).

Składniki na mleko:

- 1 szklanka suchego
- 2 x 3 szklanki wody

A suchą bazą mogą być:
- migdały
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
- orzechy nerkowca
- płatki owsiane
- płatki jaglane
- płatki jęczmienne
- płatki orkiszowe
- sezam
- pestki dyni
- pestki słonecznika
I pewnie jeszcze inne składniki, mi taka lista w zupełności wystarczy :-).

Wykonanie:

Zasada wykonania jest bardzo prosta. Na noc zalewamy 1 szklankę suchych składników (dowolnych, może być też mix kilku) 3 szklankami wody i odstawiamy do lodówki. Rano odcedzamy zawartość i zalewamy ponownie 3 szklankami wody. Miksujemy dokładnie blenderem.

Następnie przelewamy napój przez drobne sitko. Nie wyrzucamy tego co zostanie na sitku – dokładnie odcedzamy i wykorzystujemy do zrobienia wegańskiego „twarożku”. Mleko jest już gotowe. Powinno się je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Ja swoje mleko zrobiłam z mixu: pół szklanki orzechów włoskich i pół płatków jęczmiennych. Wykorzystałam je później do ugotowania jaglanki :-).

Składniki na twarożek:

- pozostała po mleku „pulpa”
- 1 łyżka płatków drożdżowych (one nadają lekko serowy smak)
- przyprawy: sól, pieprz i inne
- ew. czosnek, sok z cytryny

Wykonanie:

Wystarczy wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Ja do swojego mixu (orzechy włoskie + płatki jęczmienne) dodałam płatki drożdżowe, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Można też dodać 1 łyżkę soku z cytryny (co mi akurat tutaj nie pasuje, ale pojawiło się w oryginalnym przepisie). Tak naprawdę dodajemy to, na co mamy ochotę i co nam pasuje. Takiego twarożku spokojnie wystarczy na kilka kanapek :-).

Ten wpis został opublikowany w kategorii DODATKI i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Roślinne mleko i twarożek

  1. ~JM pisze:

    nie wiedziałam, że takie mleko istnieje? Ależ mnie zaskoczyłaś!!!

  2. ~Beata pisze:

    Ten twarożek wygląda smakowicie i zjadłabym chętnie, ale nie wiem czy poradziłabym sobie z przygotowaniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>