Kurczak cytrynowy po kreteńsku

Już dawno nie pojawiało się tutaj nic z kuchni greckiej. A że przeglądałam ostatnio stronę betaki.pl i jej część „Coś dla łakomczuchów”, to przypomniałam sobie o tym świetnym kurczaku – nie było wyjścia, następnego dnia pojawił się u nas na obiad. Gorąco polecam! :-)

Składniki:

- 5-6 średnich ziemniaków
- 4 udka/8 podudzi kurczaka
- 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 6 łyżek białego wytrawnego wina
- 0,5 l wywaru drobiowego
- sok z 1 cytryny
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz cytrynowy

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200°, przygotować naczynie żarodporne. Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do osolonej wody, zagotować i gotować przez ok. 10 minut. Jeszcze twarde pokroić na grube plastry i połowę z nich ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać solą i pieprzem cytrynowym.

Kurczaka także doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, obsmażyć mięso z obu stron. Gdy lekko się zrumieni, wyjąć i ułożyć na ziemniakach. Obłożyć pozostałymi ziemniakami, znowu doprawić solą i pieprzem.

Do rozgrzanego tłuszczu dodać 2 łyżki mąki, energicznie mieszając i smażyć przez 1 minutę. Dodać wino, wymieszać. Stopniowo wlewać wywar i sok z cytryny, cały czas mieszając aż do zgęstnienia sosu. Wtedy dodać cynamon, miód i startą skórkę z cytryny.

Polać sos mięsem, naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut (5 minut przed końcem można naczynie odkryć, żeby kurczak się przyrumienił). W połowie czasu mięso obrócić i polać sosem. Smacznego! :-).

Ten wpis został opublikowany w kategorii DANIA GŁÓWNE i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>