Pieczone kotlety z brokuła i kaszy gryczanej

Po tych wszystkich ciastach czas wreszcie na coś obiadowego :-). Kiedy jadłam kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej, pomyślałam, że dobrze komponowałaby się także kasza gryczana z brokułem. Żeby było zdrowiej i lżej, kotlety zamiast smażyć, upiekłam. Polecam – dla wegetarian i nie tylko ;-).

Składniki na 6 kotletów:

- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 300 g brokuła
- 30 g mąki owsianej/zmielonych płatków owsianych
- 40 g słonecznika
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół (u mnie bazylia+tymianek+oregano)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 220°C. Kaszę zalać wodą, zagotować i gotować przez ok. 13 minut. Brokuła ugotować w oddzielnym garnku do miękkości. Odcedzić, przestudzić.

Do miski wrzucić ziarna słonecznika, kaszę, brokuła, przyprawy i mąkę. Zmiksować blenderem na gładką masę. Uformować 6 kotletów i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut.

Ten wpis został opublikowany w kategorii DANIA GŁÓWNE i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>