Muffinki dyniowo-pomarańczowe

Uwielbiam dynię we wszelkich wypiekach – ciastach, sernikach, muffinkach, chlebach, bułkach. Nadaje się do nich idealnie :-). Obok kilku już przepisów na moim blogu z jej wykorzystaniem, czas na kolejny.

Składniki na 15 sztuk:

- 300g puree z pieczonej dyni
- 1 pomarańcza
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek)
- powidła śliwkowe do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć z niej sok (odmierzyć 50 ml soku). Upieczoną dynię zmiksować z mlekiem i sokiem z pomarańczy.

Masło roztopić, ostudzić i wymieszać rózgą z jajkami oraz skórką pomarańczy. Dodać mus dyniowy, wymieszać.

Dodać suche składniki: mąkę, proszek, budyń i cukier. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć do papilotek i środku nałożyć po 1 łyżeczce powideł. Formę wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 minut do suchego patyczka. Smacznego :-).

Ten wpis został opublikowany w kategorii DESERY, MUFFINY I BABECZKI i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Muffinki dyniowo-pomarańczowe

  1. ~JM pisze:

    wyglądają bardzo apetycznie:-)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>